Amerikanske og Britiske tropper går i land i Normandie

D dagen:

Den 6. juni 1944 startet operasjon ”Overlord”, også kalt D dagen. De allierte styrkene var endelig klare til en invasjon i Normandie i Nord-Frankrike. Britiske, kanadiske og amerikanske fallskjermtropper ble sluppet ned bak fiendens linjer, samtidig som en mengde båter satte soldater i land på strendene

”Det finnes to slags mennesker på denne stranden, de døde og de som kommer til å dø. La oss komme oss vekk herfra.” Georg Taylor oberst, 6. juni 1944.

På D-dagen mistet 10 000 allierte soldater livet, men de som overlevde, klarte gradvis å driver tyskerne bakover. Nå måtte Stalin endelig fått det som han ville: Tyskland måtte kjempe en krig på to fronter, Amerikanerne og britene kom fra vest, russerne fra øst. I tillegg fantes det hemmelige armeer i alle de okkuperte landene som ventet på å kaste seg over de tyske troppene.

Britene og amerikanerne var nå også helt overlegne i lufta. Natt etter natt ble tyske byer bombet. Mange steder var det bare ruinhauger igjen. Tyskerne led forferdelig. De tyske lederne hadde drømt om verdensherredømme. Nå fikk den vanlige tysker, mann, kvinne og barn, betale prisen. Adolf Hitler og en del av hans nærmeste medarbeidere stengte seg inne i en bunker i Berlin. Da russerne var i fred med å erobre byen, skjøt Hitler seg.

normandiePost1-b.jpg

kilder:
http://2.bp.blogspot.com/_gH28Z5vN4OU/Sq4HYMiRSII/AAAAAAAABEk/5akMFie-HC4/s400/normandiePost1-b.jpg

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License